Vedtekter


Organisasjonsnummer 940 468 671

Vedtatt av styret 24.08.2016

Innholdsfortegnelse


KAPITTEL 1 FORMÅL OG RETTSSTILLING

§ 1−1

Flekkefjord kommunale pensjonskasse, i det følgende kalt pensjonskassen, er opprettet 1. juli 1951 av bystyret i Flekkefjord. Flekkefjord kommune er i disse vedtekter betegnet kommunen.

Forretningskontor er i Flekkefjord.

Vedtektene avløser de tidligere vedtekter av 30. august 2007 med senere endringer.

Pensjonskassens formål er å forvalte kommunens kommunale pensjonsordning, herunder å yte pensjoner til medlemmene og andre pensjonsberettigede omfattet av kommunens pensjonsordning.

Pensjonskassen kan også forvalte kommunal pensjonsordning for foretak hvor kommunen har den bestemmende innflytelse, samt for foretak som kommunen har eller har hatt en eierandel i, eller som har nær tilknytning til kommunen

Pensjonskassen er en konsernpensjonskasse. I disse vedtekter brukes i det følgende begrepet foretak som en felles betegnelse for de

kommunale foretak, aksjeselskap, selskap, stiftelser foreninger, o.l. som kan ha pensjonsordning i pensjonskassen.

Vedtak om å tilby pensjonsordning til andre foretak treffes av pensjonskassens styre.

Dersom foretak skal ha pensjonsordning i pensjonskassen, skal rettigheter og plikter for disse og deres arbeidstakere tilsvare det som gjelder for kommunen og de kommunalt ansatte.

§ 1−2

Pensjonskassen er en selveid, selvstendig juridisk person med egen regnskapsføring.

Pensjonskassens virksomhet og økonomiske forhold holdes rettslig atskilt fra virksomheten til kommunen og foretakene. Pensjonskassen hefter ikke for kommunens eller foretakenes forpliktelser.

KAPITTEL 2 GODKJENNING OG ENDRING AV VEDTEKTENE

§ 2−1

Pensjonskassens styre har ansvar for å fastsette og endre vedtektene. Kommunen og eventuelle andre foretak orienteres om vedtektsendringer.

Vedtektene og endring av vedtektene skal være godkjent av Finansdepartementet. Dette gjelder likevel ikke vedtektsendringer hvor det i lov eller forskrift er gjort unntak fra kravet til godkjenning, jf. finansforetaksloven § 7–10.

2

KAPITTEL 3 STYRE OG ADMINISTRASJON

§ 3−1

Styret er pensjonskassens øverste myndighet og skal også ha den kompetanse som ligger til generalforsamlingen i henhold til finansforetaksloven, med mindre annet fremgår av disse vedtekter. Styret skal ha fem medlemmer med personlige varamedlemmer. Tre styremedlemmer med personlige vararepresentanter oppnevnes av kommunestyret, hvorav minst ett styremedlem med personlig vararepresentant ikke har noen tilknytning til pensjonskassen eller til kommunen, foretak, forening eller annen institusjon med pensjonsordning i pensjonskassen. To styremedlemmer med personlige vararepresentanter oppnevnes av arbeidstakernes organisasjoner blant innskuddspliktige medlemmer og pensjonister i pensjonskassen.

Styrets leder og nestleder velges av styret.

Styremedlemmene velges for samme periode som kommunestyrets medlemmer og trer i funksjon fra det tidspunkt de er valgt. Gjenvalg kan finne sted. Finanstilsynet skal gis melding når styrets sammensetning endres, jf. finansforetaksloven § 8–9 første ledd.

§ 3−2

Styret holder møte når lederen bestemmer det, eller når et av de andre styremedlemmene, eller daglig leder krever det. Innkalling til styremøte skal gis med rimelig varsel, og inneholde oppgave over de saker som skal behandles på møtet. Hvert år skal det holdes minst fire styremøter.

Dersom et styremedlem ikke kan møte, skal underretning om dette gis snarest mulig slik at vararepresentant kan innkalles.

Styret er beslutningsdyktig når minst tre styremedlemmer er tilstede. Minst to av disse styremedlemmene må være oppnevnt av kommunen. Alle beslutninger fattes med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet er lederens stemme avgjørende.

Styret fører protokoll over sine forhandlinger. Protokollen skal for hvert møte undertegnes av de styremedlemmer som deltok i møtet.

§ 3−3

Styret skal forvalte pensjonskassen i samsvar med lovgivningen og disse vedtektene. Det skal påse at pensjonskassens, kommunens, foretakenes og de pensjonsberettigedes interesser blir ivaretatt på forsvarlig måte.

Styret skal blant annet:

1. Sørge for forsvarlig organisering av virksomheten, herunder påse at kravene til organisering av pensjonskassen og etablering av forsvarlige styrings- og kontrollsystemer blir etterkommet.

2. Fastsette planer og budsjetter og retningslinjer for pensjonskassens virksomhet, herunder retningslinjer for forsvarlig kapitalforvaltning.

3. Holde seg orientert om pensjonskassens økonomiske stilling og plikter, og påse at dets virksomhet, regnskap og formuesforvaltning er gjenstand for betryggende kontroll.

4. Fastsette årsregnskap og årsberetning for pensjonskassen, jf. kapittel 6.

5. Føre tilsyn med den daglige ledelse og pensjonskassens virksomhet for øvrig.

6. Fastsette instruks for daglig leder, og sørge for at daglig leder regelmessig gir styret underretning om pensjonskassens virksomhet, stilling og resultatutvikling.

7. Fastsatte lønn og annen godtgjørelse til daglig leder.

8. Godkjenne forsikringsvilkår og avtaler som skal gjelde for de pensjonsordningene pensjonskassen forvalter.

9. Fastsette premien for pensjonsordningene som pensjonskassen forvalter.

§ 3−4

Styret representerer pensjonskassen utad og tegner dets firma. Pensjonskassen forpliktes ved underskrift av styrets leder.

Styret kan meddele prokura.

§ 3−5

Pensjonskassen skal ha en daglig leder, som ansettes av styret. Daglig leder forestår den daglige ledelse av virksomheten, har de oppgaver og plikter som følger av finansforetakloven og skal følge de retningslinjer og pålegg som er gitt av styret.

KAPITTEL 4 ANSVARLIG KAPITAL

§ 4−1

Styret skal til enhver tid vurdere pensjonskassens behov for ansvarlig kapital. Pensjonskassen skal til enhver tid minst ha en kapital som er tilstrekkelig til å dekke solvensmarginkravet for pensjonskassens samlede virksomhet, jf. finansforetaksloven § 14-16.

§ 4−2

Styret kan kreve at kommunen og foretak med pensjonsordning i pensjonskassen innbetaler egenkapitalinnskudd (kjernekapital) for å sikre at pensjonskassens soliditet til enhver tid er forsvarlig, og at minstekravene til solvensmarginkapital og ansvarlig kapital er oppfylt.

Treffer styret beslutning om innkalling av egenkapitalinnskudd skal kommunen og foretakene samtidig informeres om grunnlaget for beslutningen. Innskuddet fordeles i utgangspunktet forholdsmessig på kommunen og foretakene i forhold til premiereserven for pensjons- forpliktelsene i kommunens og foretakenes pensjonsordninger.

§ 4−3

Styret kan bestemme at det skal utbetales avkastning på innskutt egenkapital.

§ 4−4

Styret kan treffe vedtak om å oppta ansvarlig lånekapital.

4

KAPITTEL 5 AKTUAR OG REVISOR

§ 5−1

Pensjonskassen skal ha en ansvarshavende aktuar. Styret kan ansette ansvarshavende aktuar eller inngå avtale med et aktuarkonsulentfirma eller et livsforsikringsselskap om at dette skal være ansvarshavende aktuar for pensjonskassen. Ansvarshavende aktuar har de oppgaver, plikter og rettigheter som følger av den til enhver tid gjeldende lovgivning.

§ 5−2

Pensjonskassen skal ha registrert eller statsautorisert revisor. Kommunestyret skal oppnevne revisor for pensjonskassen og godkjenne revisors godtgjørelse. Revisjonsselskap som er godkjent i henhold til revisorloven kan oppnevnes som revisor. Vedkommende kan ikke være medlem, pensjonsberettiget eller styremedlem i pensjonskassen.

KAPITTEL 6 ÅRSREGNSKAP OG FORSIKRINGSTEKNISK OPPGJØR

§ 6−1

Pensjonskassens årsregnskap utarbeides i henhold til den til enhver tid gjeldende regnskapslovgivning og forøvrig i samsvar med god regnskapsskikk.

§ 6−2

Årsregnskap og årsberetning skal vedtas av pensjonskassens styre innen tre måneder etter regnskapsårets slutt.

Innen samme frist skal vedtatt årsregnskap og årsberetning:

1. Legges fram for kommunen og foretakene.

2. Offentliggjøres enten på pensjonskassens eller kommunens hjemmeside på Internett.

3. Rapporteres til Finanstilsynet i samsvar med Finanstilsynets fastsatte retningslinjer.

§ 6−3

Overskudd etter resultatregnskapet (årets overskudd) kan tilordnes pensjonskassen. Underskudd etter resultatregnskapet (årets underskudd) skal dekkes ved bruk av pensjonskassens ansvarlige kapital.

KAPITTEL 7 FORETAKSENDRINGER, AVVIKLING, OMDANNING OG FLYTTING

§ 7−1

Ved foretaksendringer, avvikling og flytting av pensjonskassen gjelder forsikringsvirksomhetsloven § 2–8, jf. finansforetaksloven kapittel 12. Ved eventuell avvikling skal pensjonskassens egenkapital på avviklingstidspunktet utdeles til kommunen og foretakene som har innbetalt egenkapitaltilskudd. Egenkapitalen fordeles i forhold til hvor mye hver deltaker har innbetalt av egenkapitaltilskudd.

§ 7−2

Flytter et foretak sin pensjonsordning til annen pensjonsinnretning gjelder forsikringsvirksomhetsloven kapittel 6 og forskrift til forsikringsvirksomhetsloven kapittel 11. Dersom foretaket som flytter sin pensjonsordning har innbetalt egenkapitaltilskudd kan den egenkapitalen som kan knyttes til foretaket utbetales til foretaket, dersom dette etter styrets vurdering er forsvarlig. Det kan ikke utbetales mer av samlet egenkapital enn det som tilsvarer foretakets andel av total premiereserve i pensjonskassen på det tidspunktet forsikringsrisikoen overføres til den nye pensjonsinnretningen. Utbetaling av egenkapital kan bare skje med Finanstilsynets forhåndssamtykke, jf. finansforetaksloven § 10–8.